Interview ByShari

Vandaag weer een interview voor jullie met Shari! Toen ik net met Marmore was begonnen en ook creatieven in het zonnetje aan het zetten was op Instagram, kwam ik al snel Shari tegen met haar Instagram account by_shari. Shari is een illustrator die te gekke ontwerpen maakt met mooie zachte kleuren!

byshari

Wanneer ben je erachter gekomen dat je illustrator wilde worden?

Ik ben daar eigenlijk nooit zo mee bezig geweest. Ik ben met vallen en opstaan deze richting op gegroeid. Het is niet dat ik tijdens mijn middelbare school periode er aandacht om illustrator te worden. Ik heb dus ook geen opleiding in deze richting. Ik tekende ontzettend graag, maar ik was erg onzeker. Een creatieve opleiding was in mijn hoofd geen eens een optie, dat vond ik veel te eng.

Ik heb een financiële achtergrond, maar door mijn autisme kon ik geen juiste werkplek vinden. Toen ik op een gegeven moment door overvraging thuis zat en het therapie wereldje in ben gerold, is er weer ruimte gekomen voor mijn creativiteit. Hier zijn eigenlijk heel onbewust de eerste stappen gezet richting ByShari.

Je illustreert met lieve en zachte kleuren. Wie wil je aanspreken met jou werk?

Ik vind het altijd heel leuk om te horen wat mensen opvalt aan ByShari. Één van deze dingen is dus mijn kleur gebruik. Ik hou niet van hele harde kleuren, dus ik doe het altijd net wat zachter. Ik wil ook graag zachtheid, liefde en warmte uitstralen en ik denk dat dit goed lukt met zachte kleuren.

Mijn doelgroep weet ik nog niet zo goed, daar ben ik nog zoekende naar. Ik ben ook nog lekker aan het experimenteren met verschillende soorten illustraties. Op mijn Instagram zie je bijvoorbeeld kinderboek illustraties voorbij komen, maar ook juist illustraties die meer volwassenheid uitstralen. Dit is dus ook voor een verschillende doelgroep. Wat ik wel hoop te geven met mijn illustraties is een warm en fijn gevoel. Ik wil zoveel mogelijk liefde verspreiden in deze wereld die soms zo donker kan zijn.

Soms is het moeilijk om aan inspiratie te komen. Waar haal jij je inspiratie vandaan? Heb je hier ook misschien tips voor?

Oh inspiratie, haha ik heb daar altijd een beetje een haat liefde verhouding mee. Op de momenten dat je inspiratie nodig hebt, is het nergens te vinden. En als je het niet zoekt, is er ineens overal inspiratie.

Inspiratie is niet vindbaar. Niet tastbaar. Ik zie het altijd als een lichtje dat ineens gaat schijnen in mijn hoofd. Als die dan schijnt, krijg ik altijd een intens blij gevoel en wil ik gelijk gaan schetsen. Ik haal mijn inspiratie uit het dagelijks leven. Ik noem ze ook wel de kleine geluksmomentjes. Dat kan een vrolijke hond zijn in het park, maar ook de eerste bloemetjes die de grond uit komen in het voorjaar.

Ik was vroeger altijd opzoek naar inspiratie. Ik was voortdurend aan het nadenken over het woord en om me heen aan het zoeken. Ik kon aan niets meer anders denken dan inspiratie. Waardoor eigenlijk niets meer een inspiratiebron vormde voor mij. Er teveel mee bezig zijn is dus ook niet goed.

Hier heeft mijn tip ook mee te maken. Ga niet dwangmatig zoeken naar inspiratie. Inspiratie is helaas geen vallend blad wat ineens van de boom valt. Wat je wel kan doen is een beetje op pinterest rondkijken en om je heen kijken. Die vogel in de tuin kan al een hele goede inspiratiebron zijn voor een mooie illustratie. Soms is inspiratie dichterbij dan je denkt.

Welke kunstenaar/illustrator is voor jou een voorbeeld?

Ik denk dat Fiep Westendorp wel een voorbeeld voor mij is. Wat die vrouw voor elkaar heeft gekregen in de kinderboekenwereld vind ik heel mooi. Haar stijl is heel herkenbaar en speels, wat ik erg leuk vind. In de toekomst hoop ik ook een keer een kinderboek te kunnen illustreren.

Verder vind ik heel veel illustratoren inspirerend. De ene gebruikt prachtige kleuren, de andere heeft een hele bijzondere mooie stijl, enzovoort.

Daarnaast vind ik eigenlijk alle illustratoren/kunstenaars inspirerend die graag groter willen worden, maar ondanks tegenslag en onzekerheid het toch gewoon volhouden omdat ze het graag willen.

Wat is tot nu toe de gaafste opdracht die je heb mogen doen voor een klant?
Begin vorig jaar heb ik een illustratie gemaakt voor Flow Magazine, de scheurkalender. Dit was niet een illustratie in opdracht, maar een oproep naar nieuw illustratie talent. Na een aantal maanden, kreeg ik een e-mail met de woorden dat mijn illustratie was uitgekozen. Dat was zo gaaf. Daar ben ik als beginner super trots op. Voor de geïnteresseerden, hij staat in de Flow kalender 2019 op 31 december!

Als laatste vraag: is er iets dat mensen nog niet van jou weten?

Ehm, dat ik er één van een tweeling ben? Dat ik van teckels houd, maar wellicht is dat wel te zien in mijn Instagram feed. Dat ik gek ben op lammetjes en geitjes. Dat mijn vriend altijd een sinaasappel voor mij pelt, omdat ik er echt een gruwelijke hekel aan heb. En dat ik soms echt niet aardig ben (sorry lief vriendje), als ik overprikkeld ben. Haha, er is vast nog veel meer, maar ik vond dit wel een leuk lijstje.

Wil je meer weten of zien van Shari? Check haar zeker dan even op Instagram: @By_Shari

byshari

Berichtje sturen?


Heb je vraag over deze blog post of heb je een opmerking?
Je kan me altijd een berichtje sturen!

Comments are closed.