Interview Jojan

Jojan is een illustrator die echt van alles tekent. Ze experimenteert zo nu en dan met verschillende materialen. Toen ik Jojan ontdekte was ik meteen enthousiast over haar werk. Ik had haar gevonden op youtube en kon eigenlijk niet meer stoppen met het kijken van haar video's. Door Jojan kreeg ik ook vaak de kriebels om aan de slag te gaan.

Ik ken je van YouTube en vind je vlogs echt super! Op jou YouTube kanaal upload je vlogs en tekenvideo's. Wanneer ben je hiermee begonnen?
Ik ben in 2015 begonnen met het maken van video's. Ik kwam met een burn-out thuis te zitten en toen ben ik eigenlijk uit pure verveling gaan vloggen. Op dat moment was ik nog niet echt bezig met tekenen, maar wel met fotografie. Ik heb allerlei creatieve uitspattingen uitgeprobeerd in de afgelopen jaren. Als kind en tiener tekende en schilderde ik al wel wat en beeldhouwde ik graag in speksteen, maar aan tekenen durfde ik me niet te wagen. Ik dacht dat ik niet goed genoeg was en had weinig geduld om te oefenen. Ik wilde alles altijd meteen kunnen. Dat werkt helaas niet als je wilt leren tekenen.

Je probeert veel uit en vind het leuk om met verschillende technieken te werken. Wat is je lievelings media om mee te werken?
Ik werk het liefste met waterverf, zowel aquarel als gouache. Met elke oefening in mijn schetsboek en elk schilderijtje dat ik maak leer ik meer. Het gevoel om dingen te leren en op te pikken geven mij altijd een kick. Dit had ik als kind op school al en dat gevoel heb ik nu als volwassene weer als het om tekenen gaat. Leren vind ik één van de leukste dingen die er zijn. De laatste tijd ben ik ook veel met grafiet bezig, ik merk dat dit me makkelijker af gaat. Het voelt intuïtief, omdat je werkt met tonaliteit in kleur. Het is haast een meditatieve bezigheid en als ik eens geen zin heb om geconcentreerd aan een tafel te schilderen en te leren/zwoegen, dan pak ik graag mijn grijze potloden en teken ik dieren.

Wat zijn jouw favoriete winkels om kunst spulletjes te kopen?

Mijn favoriete winkels zijn Arts&Crafts die hier bij mijn in de buurt zit en online kunstwinkels zoals Splendith, Busch & Van der Worp en De Kwast. Vaak hanteren kunstwinkels hoge verzendkosten en dat vind ik erg jammer, want dit weerhoudt me ervan om dingen uit te proberen.

Welke kunstenaar of illustrator inspireert jou?
Ik ben altijd een groot fan geweest van impressionisten. Vooral Monet vind ik waanzinnig! Ik heb zelfs zijn huis en tuinen bezocht in Frankrijk. Verder vind ik het losse werk van Turner prachtig, maar kan ik Hopper ook zeker waarderen.
Wat illustratoren betreft vind ik het werk van Pascal Campion, Marjolein Caljouw, Mark Janssen en Catherine Rayner enorm inspirerend.

Heb je een paar tips voor de beginnende illustrator/kunstenaar?
Het is ontzettend cliché, maar oefenen en leren kijken. Oog voor detail hebben helpt enorm als je wilt leren tekenen en dit is iets wat je prima kunt trainen door altijd goed om je heen te kijken. Ik krijg nog weleens te horen dat mensen het vervelend vinden om te horen dat ik het kritisch ben over mijn eigen werk, maar voor mij drijft deze kritische houding me om te blijven verbeteren. Door veel te oefenen, het werk van mensen die je bewondert te analyseren en te leren kijken zul je vanzelf verbetering zien in je werk. Doe vooral wat je leuk vindt. Probeer je eigen creativiteit te vinden. Ik heb het niet zozeer over een eigen stijl, want deze ontwikkelt zich vanzelf, maar te veel mensen blijven hangen in het natekenen van het werk van andere mensen van bijvoorbeeld Pinterest of Instagram. Laat je inspireren, maak borden vol moois, maar probeer je eigen creatieve draai aan je werk te geven. Probeer te bedenken waarom je bepaalde dingen je aanspreken, analyseer en ga vanuit dat punt verder. Creëer je eigen creatieve proces, ontdek, experimenteer en have fun!

Als afsluiter, wat zou je nog graag willen leren of bereiken?
Waar ik ooit begon met illustreren en het tekenen van cartoony figuurtjes. Merk ik dat ik steeds meer neig naar het schilderen en tekenen van bloemen, dieren en natuur. Ik zou hier graag in blijven groeien. Het lijkt me fantastisch om goed botanisch te kunnen tekenen. Ik dacht altijd dat ik losser moest leren werken en probeerde daarnaar te streven, maar inmiddels ben ik erachter dat verdwalen in details iets is waar ik heel gelukkig en rustig van wordt. Ik probeer meer te doen waar mijn krachten liggen in plaats van wat ik mezelf moet. Ik merk dat ik op die manier snellere, groter stappen in mijn ontwikkeling maak.

Wil je meer weten of zien van Jojan? Check haar zeker dan even op Instagram: @jojantekent

Jojan

Berichtje sturen?


Heb je vraag over deze blog post of heb je een opmerking?
Je kan me altijd een berichtje sturen!

Comments are closed.