Interview Studiowindstil

Het werk van Emma ken ik nog helemaal niet zo heel lang, maar dat maakt haar illustraties echt niet minder goed! Ik vind het dan ook hartstikke leuk om haar project, waar ze nu mee bezig is te volgen via Instagram. Wil je nou weten waar ik het over heb? Lees dan snel verder!

Je bent illustrator en grafisch vormgever. Wilde je vroeger altijd al iets gaan doem met creativiteit?
Als kind zat ik altijd te tekenen. Rond mijn 9e ontdekte ik Paint op de computer en maakte ik daar tekeningen in. Al snel daarna drukte mijn vader een oud tekentablet van mijn opa in mijn handen en installeerde een demo van Photoshop. Sindsdien heb ik niet meer teruggekeken en heb ik enorm veel digitaal werk gemaakt. Ik maakte tekeningen in opdracht op websites als Neopets en Subeta, waar je virtuele huisdieren kan houden en spelletjes spelen. Daar heb ik kennis gemaakt met het maken van graphics voor internet: profielplaatjes, banners, headers, profielpagina's dat soort dingen. Vanaf daar was het een kleine stap om zelf websites te bouwen, vaak portfolio websites voor mijn tekeningen. Ik heb er zoveel gemaakt! Langzaam, vanaf mijn 14e kreeg ik ook opdrachten om betaald websites te maken. Intussen had ik mijn hele schoolcarrière al de ambitie om naar de kunstacademie te gaan en heb veel open dagen bezocht. Maar in mijn laatste jaar VWO. Toen het tijd was om een portfolio samen te stellen, klapte ik dicht en ben ik toch wat anders gaan doen. Na twee maanden op de universiteit besloot ik toch te gaan zoeken naar iets creatiever en praktischer. Ik nam een tussenjaar waarin ik me stortte op freelancen en ontdekken wat ik dan wel wilde doen. Dat bracht me bij de studie Digitale Media en Communicatie. Daar kon ik zowel websites bouwen als designen op vlakken: websites, apps, print, branding, animatie, alles kwam voorbij! Na mijn opleiding ben ik samen met mijn vriend, Michiel, gaan ondernemen. Eerst vrij technisch en website gericht, maar later gingen we toch steeds meer richting grafisch ontwerp en visuele. Sinds maart dit jaar is Michiel in loondienst gegaan, zodat we meer stabiliteit kunnen opbouwen en kunnen toewerken naar een koophuis. Ik ben nu dus in mijn eentje bezig, en nog hard bezig met het ontdekken wat dat betekent. Die kriebel om te tekenen voor geld, die is nooit weggegaan. Daarom zet ik mezelf nu neer als illustrator en grafisch vormgever, en dat gaat eigenlijk wel lekker!

Wat maakt jouw werk zo bijzonder?
Pfoe, ik vind dit altijd zo'n moeilijke vraag. Ik ben vaak onzeker over dat ik geen consequente stijl heb, maar in mijn omgeving zeggen ze mijn werk er zo uit te kunnen prikken. Mijn werk heeft vaak iets liefs met een simpele boodschap. Ik probeer met mijn werk mensen bewust te maken van de schoonheid in het dagelijkse leven, de natuur en het dierenrijk. Ook prikkel ik graag de fantasie. Daarnaast heb ik veel invloed in mijn werk van bijvoorbeeld Studio Ghibli, verschillende games, films en series. Wat het werk van iedere illustrator en kunstenaar in één klap uniek maakt, is het rugzakje dat we om hebben met daarin alles wat we leuk, inspirerend of mooi vinden, alles wat we gedaan hebben, waar we van dromen, waar we voor willen staan en hoe we naar de wereld kijken. Wat mijn werk uiteindelijk bijzonder maakt is dat het van mij is en dat niemand anders mijn rugzakje om heeft.

In mijn zakelijke werk onderscheid ik me door mijn brede opleiding. Ik heb door mijn opleiding veel kennis van bedrijfskunde, strategie, marketing, branding, IT. Die kennis helpt me om me beter te verbinden met het doel dat klanten voor ogen hebben en zo echt iets te maken wat bij dat doel en hun identiteit aansluit. Ik kan meer bieden dan enkel het logo of de illustratie die ze aan me vragen, maar geef er vaak ook gratis (en vaak niet eens expres) een stukje consultancy bij. Ik vind het dan ook heerlijk om lekker te sparren met ondernemers en te horen waar ze tegenaan lopen. Vaak kan ik dan net een ander oogpunt daarnaar kijken en meedenken.

Met welke techniek illustreer je het meeste?
Ik vlieg van links naar rechts! Als je bij me thuis komt kan je een willekeurige la opentrekken en waarschijnlijk zitten er kunstbenodigheden in. Van waterverf tot linocutting, borduren en alcoholmakers, potlood, acryl, gouache, digitaal in Photoshop of Procreate. Ik vind eigenlijk alles leuk en hou graag de variatie erin. Dus ja, mixed media omdat dat het makkelijkste is om aan te passen voor verschillende doeleinden.

Heb je naast creatief bezig zijn nog andere hobby's?
Ik speel elke week Dungeons & Dragons of Star Wars: Edge of the Empire! Dat zijn roleplaying games met pen, papier en dobbelstenen. Eigenlijk is dat ook wel enorm creatief. Ik vind het heerlijk om samen met vrienden te verliezen in verhalen en avonturen. En dobbelstenen zijn iets te leuk om te verzamelen haha. Daarnaast speel ik ook graag games op mijn PC of Nintendo Switch. (Mijn favoriet is Stardew Valley op het moment en zit met smacht te wachten op de nieuwe Animal Crossing) Ook ben ik een redelijke boekenworm, vooral fantasy en sci-fi. Netflix account is zelden een dag onaangeraakt en ik spendeer heel wat uurtjes op Skillshare om dingen te leren. Tijd tekort in mijn dagen? Ja zeker haha!

Je bent nu bezig met The 100 Day Project op jouw Instagram. Kan je daar iets meer over vertellen?
Ik werk sinds maart vanuit huis en merkte dat ik een beetje in een sleur terecht kwam. Toen ik The 100 Day Project voorbij zag komen, een jaarlijks terugkerende challange, wist ik dat daar iets mee wilde. Mijn 100 day project is het vastleggen van mijn dagen, hoe 'saai' die ook zijn. Daarvoor ben ik geïnspireerd door de Skillshare class en het boek van Samantha Dion Baker: Draw you Day. Het lukt lang niet elke dag om een tekening te maken, maar ik merk dat het wel het effect heeft waar ik opgehoopt had: Ik ben me veel meer bewust van mijn omgeving en mijn dagen zijn minder saai. Zo heb ik ontdekt dat er in de rivier de Linge vlakbij mijn huis zes schildpadden wonen, die ik anders nooit had gezien! Mijn project zal niet binnen de 100 dagen klaar zijn, maar dat is niet erg. Zolang ik er mee bezig ben en het niet uit het oog verlies, vind ik het prima en is het een goede oefening voor tekenen, aquarellen, handletteren en mindfulness.

Als laatste vraag, waar zie jij jezelf over 5 jaar?
Als je mij 5 jaar geleden zou vragen waar ik nu zou zijn, zou ik dit nooit bedacht hebben. Ik vind het dan ook heel moeilijk om te bedenken waar ik mezelf over 5 jaar zie. Ik hoop nog steeds zelfstandig ondernemer te zijn en daar een goed inkomen uit te halen. Misschien dat ik tegen die tijd een boek heb uitgebracht of geïllustreerd, een eigen stationary lijn heb, een stand heb gehad op een beurs, heb samengewerkt met enorm leuke klanten die zich bezighouden met het beter maken van de wereld. Ik heb genoeg ideeën en plannen, het is maar net de vraag wat er op mijn pad komt. Tekenen zal ik in ieder geval altijd blijven doen!

Wil je meer weten of zien van Emma? Check haar zeker dan even op Instagram: @studiowindstil

Berichtje sturen?


Heb je vraag over deze blog post of heb je een opmerking?
Je kan me altijd een berichtje sturen!

Comments are closed.