De opdracht

Voor mijn laatste project voor het examen, heb ik de opdracht gekregen om een interactief kinderboek te ontwerpen voor de tablet. Voor het kinderboek heb ik ook het eigen verhaal bedacht en uit eindelijk gerealiseerd. Verder moet het over een actueel onderwerp gaan.

Verhaal

Mijn verhaal gaat over een kat en een muis. De kat Sardientje moet leren muizen vangen. Wanneer ze een muis ziet lopen rent ze erop af, maar durft ze het muisje toch niet op te eten en spuugt hem uit. Sardientje en de muis worden uiteindelijk vrienden. Dan komt ook Sardientje erachter dat Muis een hipster is, omdat hij dan origineel en anders is dan de rest. Hij draagt toffe kleding en is veganistisch. Sardientje lijkt dit ook wel wat en wil ook hipster worden. Uiteindelijk krijgen ze met zijn tweetjes voor elkaar om elke kat in de stad hipster te laten worden. Alleen als elke kat in de stad hipster is, komen er ook veel te veel muizen, want iedereen is veganistisch. Muis en Sardientje zien dan in dat het niet zo langer verder kan gaan. Waarop Sardientje ook vraagt aan Muis. Zijn wij nog wel origineel of zijn we nu allemaal weer hetzelfde? Muis vindt dat Sardientje gelijk heeft en zegt dat ze weer normaal moeten zijn, zodat hun weer anders zijn. Maaarrrr als Sardientje weer normaal moet zijn, moet ze ook weer leren muizen vangen. En dit gebeurt ook en eet ze uiteindelijk Muis in één hap op!

Concept

Mijn doelgroep zijn kinderen tussen de 5 en 8 jaar oud. Dat zijn kinderen die net leren lezen. Daarom was het voor mij al meteen duidelijk dat ik een voorlees functie wil creeren in mijn interactieve kinderboek.

Mijn verhaal gaat over hipsters omdat het best actueel is. Je hoort er zo nu en dan wat over, maar dat niet alleen. Kinderen willen erg graag ergens bij horen. Als een groep kinderen allemaal witte schoentjes hebben en één heeft zwarte schoenen valt hij er een beetje uit en wilt hij natuurlijk ook graag die witte schoenen. In mijn verhaal moet je daar dus een beetje uit dat anders zijn ook oke is! 

Ontwerp

Voor het ontwerp ben ik eerst gaan kijken wat kinderen eigenlijk allemaal knutselen en heb daar eerst een moodboard voor gemaakt

Deze plakwerken staan dicht bij mijn doelgroep en wou dit meenemen naar mijn eigen uitwerking. Dus ben ik zelf gaan scheuren met gekleurd papier en tijdschriften. Dit heb ik gedaan door het in te scannen en daarna op mijn laptop uit te gaan werken.

Muis zegt in het verhaal dat hij origineel en anders wil zijn. Dus wat hij wil zeggen is dat hij normaal een beetje saai vindt. Dat wil ik ook graag terug laten brengen in mijn uitwerkingen. Op het moment dat Sardientje nog geen hipster is, is het achtergrond ook saai en heeft weinig kleur. Wanneer Sardientje dat wel wordt en uiteindelijk de hele stad ook, zie je veel meer kleur in het boek komen.

Verder wou ik wel een echt kinderboek maken, dat het einde niet snel kinderen verdrietig zou gaan maken. Het moest daarom wel een lieve uitstraling krijgen.

Het interactieve in mijn kinderboek is dat je Sardientje ook mag stijlen. Hiermee kom ik ook meteen terug op de tweede laag. Want je maakt haar anders dan de rest van de katten. 

Hieronder staat twee video’s van het interactief kinderboek. Een demo van de bediening en een stukje prototype. 

Wil het hele prototype zien? Stuur me gerust een berichtje!

 

Heb je een vraag over mijn portfolio?


Of heeft u een zelf grafische wens, idee of wil je een samenwerking met mij aan gaan? Stuur me dan gauw een bericht!